Fiscale regelingen voor gezonder personeel

Bij duurzaamheid denk je waarschijnlijk niet in de eerste plaats aan je personeel. Toch ben je er als werkgever behoorlijk bij gebaat als je personeel goed in z'n vel zit. Daarom zijn er fiscale faciliteiten om dit te ondersteunen.

Arbowet
De Arbowet schrijft voor welke verplichtingen je als werkgever hebt, zoals een veilige werkplek. Voorzieningen op grond van deze verplichtingen zijn vrijgesteld van belasting. Het maakt niet uit of je de voorziening vergoedt, verstrekt of ter beschikking stelt.

Let op! Als voorwaarde is gesteld dat je de werknemer geen bijdrage mag vragen, anders vervalt de vrijstelling.

Wat valt er allemaal onder?
Vrijgestelde zaken zijn onder andere een aanstellingskeuring, beschermende kleding of een EHBO-cursus die in redelijkheid deel uitmaakt van je arboplan. Maar bijvoorbeeld ook een griepprik is vrijgesteld.

Massage
Een stoel- of reflexzonemassage is onder voorwaarden ook vrijgesteld. Deze moet ook in redelijkheid deel uitmaken van je arboplan, onder werktijd plaatsvinden en niet deels door de werknemer betaald worden.

Stoppen met roken
Het nieuwe jaar is voor veel mensen weer aanleiding om te proberen te stoppen met roken. Een dergelijke cursus mag je ook belastingvrij vergoeden of verstrekken. Ook deze moet onderdeel uitmaken van je arboplan.

Fitness
Fitness op de werkplek is ook belastingvrij. Onder het begrip werkplek verstaat de fiscus iedere plek waar je volgens de Arbowet verantwoordelijk voor bent.

Belast of via de werkkostenregeling
Andere voorzieningen in het kader van de gezondheid zijn wel belast voor de werknemer, zoals een abonnement voor de sportschool of toegangskaarten tot een wellnesscentrum. Dergelijke voorzieningen kun je wel onderbrengen in de werkkostenregeling.

Let op! Volgens de werkkostenregeling mag je in 2019 1,2% van de loonsom besteden aan vergoedingen en verstrekkingen voor je personeel. Ze blijven voor hen onbelast. Boven deze grens ook, maar dan betaal je als werkgever wel 80% eindheffing.

Zoek dichtstbijzijnde locatie

Vul een plaats of postcode in om de dichtstbijzijnde locatie te vinden.