Het trainen en testen gaat de hele winter door!

Afgelopen weekend ben ik met mijn vader en mijn monteur Erwin Montfoort twee dagen naar Karting Genk in België gegaan om daar volop te testen voor het komend seizoen. Data verzamelen is wel het belangrijkste in de kartsport. Het is voor mij erg belangrijk om ieder weekend in mijn kart te zitten op zo veel mogelijk verschillende circuits. Zo houd ik mijn ritme en gevoel om scherp te blijven.

Vrijdag ging ik vroeg naar bed om fit te zijn. Op de vroege morgen laden mijn vader en ik de auto met aanhanger met de beide karts, veel setjes banden en reserve onderdelen. Het is dik 200 km rijden naar Genk en daarom gaan wij twee dagen. Op de paddock aangekomen zetten wij samen de tent op en ik ga vast mijn bandje halen voor de baanhuur. Ik heb er zin in, want wij kunnen dit weekend onder verschillende omstandigheden testen. Zaterdag hebben wij goed weer en zondag wordt er veel regen voorspeld. Zo kunnen wij beide chassis testen met diverse afstellingen en ik kan mijn nieuwe regenpak testen. Genk is een mooie baan van 1350m, waar ik komend jaar vier raceweekenden heb in mijn twee kampioenschappen. Heel belangrijk dus om goed te testen. Mijn beide karts hebben een MyChron datalogger op mijn stuur, waarop ik tijdens het rijden informatie kan zien. Ik kan mijn rondetijden, watertemperatuur, toerental en snelheid zien. Die worden allen gemeten door verschillende sensoren. GPS is ook een heel handig hulpmiddel. Na de sessie sluiten wij de kart aan op de laptop. Wij gebruiken ook een GoPro camera. Op de laptop kunnen Erwin en ik dan precies de grafieken uitlezen en met de GPS en beelden er bij analyseren waar ik verbeteringen kan aanbrengen in mijn lijnen. Wij noteren ook de bandenspanning, motor- en chassisafstelling. Zo rijden wij van 10 tot 17 uur de hele dag in sessies van een half uur of langer. De droge zaterdag gebruikten wij om de eerste kart helemaal af te stellen op de slickbanden.

’s Avonds in het hotel ga ik dan voor de ontspanning op de Ipad of mijn PS Vita wat spelletjes doen of een beetje luieren voor de tv. De volgende morgen regende het en ik verheugde mij daar al op. Een mooie dag om de regenkart met de regenbanden te testen. Vooral in de regen rijden is heel anders en daar kun je het verschil maken. Toch hard kunnen gaan is een kwestie van vertrouwen krijgen door heel veel in de regen te trainen. De band tussen de rijder en monteur moet goed zijn, zodat je samen met plezier het beste uit elkaar kunt halen. Daar gaat het om in de topsport. Het was een top weekend.

Zoek dichtstbijzijnde locatie

Vul een plaats of postcode in om de dichtstbijzijnde locatie te vinden.