An independent member of

logoFull Created with Sketch.
February 14, 2019

Liefde is…

..continuïteit van gezin en bedrijf ! Onder dit motto gaat mth met jou het gesprek aan over de liefde. Ondernemers werken zich vaak een slag in de rondte en nemen maar weinig tijd om eens stil te staan bij hun eigen eindigheid. Voor iedereen stopt het een keer. Maar stel nu dat het morgen stopt wat gebeurt er dan eigenlijk ? Mth heeft voor dit scenario een hele praktische aanpak bedacht.

mr. Olaf ten Hoopen, Belastingadviseur

mr. Olaf ten Hoopen, Belastingadviseur

Een praktische aanpak

Wij rekenen voor je uit wat er voor de niet ondernemende-langstlevende overblijft als er geen testament zou zijn. Dat valt soms enorm tegen. Vervolgens gaan we met die kennis van zaken met elkaar het gesprek aan.

Dit gesprek kan over alles gaan. Het kan zijn dat je partner in dat scenario ineens zit met een bedrijf waar hij of zij geen verstand van heeft. Als de ondernemer zijn plannen dan ook nog eens in zijn hoofd heeft gehouden en een goede tweede lijn ontbreekt dan heeft de overblijvende partner een uitdaging. Misschien dat het delen van informatie binnen het eigen bedrijf dan een issue is.

Het kan zijn dat er over opvolging binnen de familie wel ideeën zijn maar dat deze nog niet helder zijn uitgesproken. Ook dan zijn er uitsluitend vraagtekens bij de erfgenamen.

Vaak zien we in deze besprekingen een ander perspectief op de waarde van het eigen bedrijf ontstaan. Immers het bedrijf zonder de persoon van de ondernemer. Wie betaalt daar nog wat voor? Wie kan het financieren? De waarde van het vermogen dat op die manier achterblijft kan behoorlijk tegenvallen of uiteindelijk afhangen van het succes dat de koper heeft met het bedrijf. Tijd om na te denken en maatregelen te treffen voor het vasthouden van de waarde van de onderneming.

Vaak heeft een bedrijf meerdere eigenaren. De erfgenaam moet dan rond de tafel met de compagnons van zijn of haar overleden partner. Is wel vastgelegd hoe het dan onderling is geregeld?

Na dit soort beslommeringen komt uiteraard ook de fiscaliteit op tafel. Hoe kunnen we het bedrag verlagen van erfbelasting en met name ook de inkomstenbelasting. De zogenaamde bedrijfsopvolgingsfaciliteit voor de erfbelasting biedt mogelijk uitkomst. Hierdoor blijft voor de erven een onderneming tot een bedrag van ruim 1 miljoen euro (€ 1.084.851, bedrag 2019) vrijgesteld en daarboven is nog eens 83% vrijgesteld. Het lijkt mij duidelijk dat iedere ondernemer wil weten of zijn of haar bedrijf onder deze spelregels valt en wat er eventueel nog moet gebeuren. Zeer regelmatig wordt op basis van onze liefdestest de ondernemingsstructuur nog wat aangepast om optimaal van deze regeling te profiteren. Hou van elkaar en van je gezin.

Fijne Valentijn!