Sponsorpagina Bram Dekker

Bekijk hier een filmpje van de trainingsstage van Bram in Turkije!

Columns geschreven door Bram: 

07-03-2015: Waardeer jij elke dag?

Veel mensen hebben de neiging om door de dagen heen te razen en niet echt stil te staan bij elke dag. Ook wel de dagelijkse sleur genoemd. En dan komt op 31 december de welbekende zin tevoorschijn: Zo, is er alweer een jaar voorbij. Wat gaat de tijd toch snel! Soms heb je ook momenten midden in het jaar waarop je even wordt teruggezet naar het hier en nu, bijvoorbeeld door het krijgen van slecht nieuws berichten over jezelf of mensen in je omgeving. En dan worden spreuken als ‘pluk de dag’ al snel uit de kast getrokken. Maar pluk jij wel echt de dag?
Ik realiseer me regelmatig dat ik een geweldig leven heb. Ik mag al heel wat jaren doen wat ik het allerleukste vind, namelijk zwemmen op topniveau! Elke dag ben ik bezig om van mezelf een betere zwemmer te maken en dit mag ik doen in een fantastische omgeving. Ik train in één van de mooiste zwembaden ter wereld, met misschien wel de beste faciliteiten ter wereld. Ik maak reizen naar het buitenland om te trainen of wedstrijden te zwemmen. Tevens heb ik mede-zwemmers in mijn team die mij elke dag inspireren, omdat ze hetzelfde doel voor ogen hebben. Tegelijkertijd realiseer ik mij dat dit lang niet vanzelfsprekend is. Ik heb een situatie gekend waarin het voor mij bijna onmogelijk was om door te gaan met zwemmen. Uiteindelijk zijn er meerdere dingen die ervoor hebben gezorgd dat ik toch door kon gaan. De belangrijkste daarin is dat ik vind dat je in je leven moet doen wat je leuk vind. Nu kan ik nog topsporter zijn, over 10 jaar niet meer. Dit maakt dat ik elke dag geniet van mijn leven en elke dag waardeer dat ik mijzelf heb beloond door te durven kiezen voor wat ik leuk vind!

Een bijpaasend filmpje over toegevoegde waarde is hier te bekijken.

7-1-2016: Voor wie word jij de onmisbare partner in 2016?

Terwijl ik midden in mijn seizoen zit, is het kalenderjaar alweer voorbij. 2016 is het jaar waar ik de afgelopen 4 jaar naar heb uitgekeken. Het is namelijk het jaar van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Voordat ik vooruit ga kijken, kijk ik graag eerst met jullie terug naar afgelopen jaar.

2015 begon voor mij met een trainingsstage van 3 weken in Thailand. Dit vormde een mooie basis voor de tweede helft van het seizoen. Het eerste piekmoment lag in april en daarvoor zwom ik een aantal wedstrijden om in vorm te raken. Elke wedstrijd zwom ik harder en dat leidde uiteindelijk tot één van mijn hoogtepunten van afgelopen jaar, namelijk de nationale titel op de 100m schoolslag. Dit betekende dat ik voor het 3e jaar op rij de beste van Nederland ben op deze afstand. In mei zwom ik een fantastische wedstrijd in Noorwegen, de Dale Oen Memorial. Een internationale wedstrijd met een zeer sterk deelnemersveld. Mijn hoogtepunt bij deze wedstrijd was de 50m schoolslag. In een spannende afvalrace wist ik uiteindelijk als 2e aan te tikken. Een prestatie waar ik trots op mag zijn! Een ander hoogtepunt van afgelopen jaar gebeurde niet in het zwembad. Dit was namelijk het moment waarop MTH Accountants & Adviseurs mijn official partner werden. Om mijn passie te kunnen blijven doen, heeft MTH ervoor gekozen om mij te sponsoren. Hierdoor kan ik mijn droom waar gaan maken in 2016. Ik ben erg dankbaar voor het vertrouwen en de steun die ze mij geven. Dat maakt MTH mijn onmisbare partner. Voor wie word jij in 2016 de onmisbare partner?

2-12-2015: Taper jij wel eens?

Over twee weken zwem ik de Amsterdam Swim Cup. Dit is mijn eerste belangrijke wedstrijd van dit seizoen. Tevens is dit het eerste kwalificatiemoment waarop ik mijn limiet voor de Olympische Spelen kan zwemmen. Deze laatste twee weken staan in het teken van maar één ding, namelijk de taper. Taper jij ook wel eens?

Taper is een term in het zwemmen die de laatste fase voor een belangrijke wedstrijd aanduidt. In deze fase, bij de meeste ongeveer twee weken, staat alles in het teken van uitrusten en de laatste details voor je belangrijke wedstrijd aanscherpen. Je wordt in deze fase steeds fitter, waardoor je uiteindelijk op de wedstrijd in topvorm aan de start staat. Zelf vind ik dit de leukste fase van het seizoen, omdat je heel veel mag rusten en het zwemmen steeds lekkerder gaat. Je voelt je steeds sterker worden en je krijgt steeds meer vertrouwen in een topprestatie. Ik denk dat iedereen wel eens zo’n taperfase nodig heeft. Je kunt het als een mooi excuus gebruiken als je even zin hebt om helemaal niks te doen. Je zult zien dat je daarna weer veel efficiënter te werk kan gaan. Dus heb je een keer zin om de hele dag op de bank te liggen in je huispak, zeg dan gewoon dat je even aan het taperen bent!

 

2-11-2015: Keuzes maken in topsport?

Keuzes maken in topsport is niet altijd makkelijk, maar wel heel belangrijk. Afgelopen weekend waren in Tilburg de Nederlandse Kampioenschappen korte baan. Sinds 2009 heb ik elk jaar 1 of meerdere keren op het podium gestaan en aan die reeks kwam dit weekend helaas een einde. Uiteraard was dit jammer, maar wel het gevolg van een keuze die ik van te voren had gemaakt.

Dit seizoen staat voor mij alles in het teken van de Olympische Spelen. Dat maakt dat de wedstrijden op de lange baan (50m) belangrijker zijn dan de wedstrijden op de korte baan (25m), omdat de OS in een 50m bad worden gezwommen. In december is in Amsterdam mijn eerste kans om mij te kwalificeren voor de OS. Als ik daar hard wil zwemmen betekend dat, dat ik in deze periode hard moet trainen. Investeren om te presteren! Hierdoor kon ik niet uitrusten voor de Nederlandse Kampioenschappen. Waar andere zwemmers wel topfit aan de start verschenen wist ik dat ik niet in topvorm was. Ik was tevreden over mijn race, maar ik zwom niet mijn snelste tijd ooit, werd 4e in de finale en belandde net naast het podium. Toch kan ik hier vrede mee hebben, omdat ik ervoor heb gekozen dat trainen momenteel belangrijker is dan wedstrijden. Dit zijn geen makkelijke keuzes, maar wel belangrijke keuzes om op de piekmomenten hard te kunnen zwemmen. En dat is waar ik heel veel zin en vertrouwen in heb!

30-09-2015: Is meten weten?

Een veel gebruikte term in sport en ook in het bedrijfsleven is ‘meten = weten’. Tegenwoordig zie je langs de lijnen bij sportwedstrijden steeds meer mensen die allerlei statistieken bijhouden. Ook bij bedrijven draait heel veel om cijfers. Hoeveel omzet wordt er gemaakt, hoeveel nieuwe klanten zijn erbij gekomen, hoe tevreden zijn de klanten etc. Zouden wij in de sport zonder ‘meten’ kunnen?

In het zwembad waar ik train hebben we naast het reguliere wedstrijd-bad, met 10 banen van 50 meter, ook nog een ander zwembad. Namelijk een 4 banen 50 meter zwembad (trainings-bad). In het trainings-bad zitten bijna 20 onder- en bovenwater camera’s en hier is het kantoor van het Innosportlab gevestigd. In dit zwembad maken wij 4 keer per week video-opnames. De start, het keerpunt, de onderwaterfase, de zwemtechniek, de finish. Alles wordt gemeten. De resultaten worden allemaal bijgehouden en geanalyseerd. Een enorme taak voor het Innosportlab om dit van alle sporters te doen, maar uiteindelijk hebben we kunnen zien dat dit goede resultaten oplevert. Progressie van tienden van een seconde, na maanden sleutelen aan bijvoorbeeld de perfecte start, zorgt ervoor dat we uiteindelijk in de wedstrijd nog sneller kunnen gaan. Aangezien bij steeds meer wedstrijden een verschil van 0,1 seconde een verschil van meerdere plaatsen op de ranglijst betekent, ben ik ervan overtuigd dat we niet meer zonder het ‘meten’ kunnen!

03-09-2015: Mijn mooiste jaar!

In de zwemsport worden de jaren niet geteld van januari tot december, maar van september tot augustus. Het nieuwe jaar is dus weer begonnen!

Komend jaar gaat erg belangrijk worden voor mij. Het is namelijk het jaar van de Olympische Spelen. Eens in de 4 jaar wordt het belangrijkste en mooiste sportevenement van de wereld georganiseerd. Vanaf het moment dat ik serieus wedstrijden ben gaan zwemmen is de Olympische Spelen voor mij een droom. De afgelopen jaren heb ik mij zodanig ontwikkeld dat mijn droom ook een doel is geworden. Ik ben inmiddels zover dat ik mijn droom werkelijkheid kan laten worden, een fantastische uitdaging! Om dit te laten gebeuren zal ik mij elke dag moeten focussen op mijn doel. Elke beslissing die ik maak, heeft invloed op het resultaat. Uiteraard zullen sommige dingen minder leuk zijn, maar uiteindelijk gaat mij dat een geweldig resultaat opleveren en wordt het 'mijn mooiste jaar'!

22-07-2015: Topsport en teleurstelling

Topsport draait om winnen en verliezen. Elke wedstrijd kent één winnaar, maar nog meer verliezers. Toch horen we vaak alleen het verhaal van de winnaar. Dit terwijl veel topsporters die succesvol zijn waarschijnlijk vaker in hun carrière hebben verloren dan gewonnen. Michael Jordan zegt: “Ik heb vaker mijn worp gemist dan geraakt, maar de reden dat ik zo succesvol ben geweest is omdat ik bleef proberen!”

Deze maand had ik mijn laatste kans om me te kwalificeren voor de wereldkampioenschappen zwemmen in Kazan (Rusland). Het hele jaar train je 25-30uur in de week om uiteindelijk op het juiste moment te pieken. Wetende dat ik de afgelopen maanden goede stappen had gemaakt in de training, ging ik vol vertrouwen naar de wedstrijd. Ik wist dat ik sneller moest zwemmen dan wat ik ooit had gedaan. Terwijl ik aan het zwemmen was, voelde ik dat ik bezig was met een zeer goede race. Toen ik aantikte hoorde ik de tijd vernoemd worden door de stadionspeaker. Het was een nieuw persoonlijk record, maar meteen wist ik dat het niet voldoende was voor de WK. Een grote teleurstelling waar ik mee om moest gaan, omdat ik meer had verwacht. De dagen na de wedstrijd zijn dan niet fijn. Het gevoel dat je beter had gekund, maar dat het niet is gelukt, is zeer frustrerend. Het liefst praat ik er op zo’n moment met niemand over, maar toch is de steun van mijn supporters en familie erg fijn. Uiteindelijk helpt dit mij ook om de teleurstelling te verwerken en te kijken naar de positieve dingen. Hoe ga jij om met teleurstellingen?

Ik neem de positieve dingen mee uit de afgelopen periode. Met dat gevoel ga ik op naar mijn nieuwe uitdaging, want mijn ‘Road to Rio’ is nu echt begonnen!

11-06-2015: Heb jij een team nodig?

Zwemmen is een individuele sport. Het zwemmen van een goede tijd is iets waar ik alleen verantwoordelijk voor ben. Ik zal zelf op de juiste manier moeten trainen, ik zal zelf mijn rust moeten pakken en ik moet vooral zelf plezier houden in wat ik doe. En als ik dan uiteindelijk op het startblok sta bij een belangrijke wedstrijd, dan ben ik de enige die ervoor kan zorgen dat ik de 2 baantjes zo snel mogelijk zwem en een goede tijd neerzet. Maar betekend dit dat ik geen team nodig heb?

Ik ben ervan overtuigd dat een goed team en de juiste mensen om me heen ertoe kunnen leidden dat ik uiteindelijk een betere individuele prestatie neerzet. Dit merk ik elke dag. Het werkt bijvoorbeeld ontzettend inspirerend om te trainen met de beste zwemmers van de wereld om me heen, die allemaal hetzelfde doel voor ogen hebben. Dit geldt natuurlijk niet alleen voor de sporters, maar ook voor de gehele begeleidingsstaf, want die willen allemaal dat wij zo hard mogelijk kunnen zwemmen op de momenten dat het moet. Daarnaast zijn natuurlijk ook bijvoorbeeld mijn vriendin en sponsoren een onmisbare schakel in mijn team. Ik ben er trots op dat ik in zo’n sterk team zit en weet zeker dat ik als individuele sporter een team nodig heb om goed te kunnen presteren. Ik denk ook dat dit niet alleen voor mij als zwemmer geldt, maar dat iedereen een team om zich heen heeft.

Wat is jou team? En sta je er weleens bij stil dat je dit team nodig hebt?


18-05-2015: Wat is jouw hoge elleboog?

Als je borstcrawl zwemt dan is het belangrijk om met een hoge elleboog te zwemmen. Dit betekent dat wanneer je arm onderwater naar achteren gaat ( stuwt ), je de elleboog hoog houdt, zodat je een zo groot mogelijk stuwvlak hebt. Tot zover de korte bijles borstcrawl.

Toen ik vroeger moest leren om met een hoge elleboog te zwemmen, kreeg ik van mijn trainster ongeveer 20x per training te horen: ' Bram, hoge elleboog '. Na een tijdje lukte het en was het zo vaak gezegd, dat ik het zelf automatisch ging toepassen en mezelf eraan kon herinneren om het te doen, als ik het vergat. De hoge elleboog is dus één van mijn aandachtspunten om zo efficiënt mogelijk te zwemmen. Inmiddels zijn daar natuurlijk veel andere aandachtspunten bijgekomen en verschillen ze ook nog eens per slag. Echter ik denk dat dit niet alleen voor zwemmen geldt. Ik denk dat iedereen in zijn werk een ' hoge elleboog ' heeft, die je toe moet passen, om je aandacht bij het werk te houden en daardoor zo efficiënt mogelijk te werken. Daarom is mijn vraag: Wat is jouw hoge elleboog? 


09-04-2015: Een goed gevoel

Heel hard zwemmen en een wedstrijd winnen, dat geeft mij een goed gevoel! Wat geeft jou een goed gevoel?

Om mijn doelen te bereiken zijn een aantal dingen heel belangrijk. Ik moet goed trainen en op de juiste manier leven, maar vertrouwen en geloven in eigen kunnen is nog belangrijker. ‘Het gevoel’ voor een groot toernooi moet goed zijn, want dan is de kans op een succesvolle wedstrijd nog groter. Dingen die mij een goed gevoel geven zijn trainingen waarin het erg lekker gaat en wakker worden met heel veel zin om te zwemmen, wat eigenlijk elke dag is. Maar ook complimenten van mijn trainer, vertrouwen van de sponsor of een goede tijd in de wedstrijd geven mij een goed gevoel. Ook ben ik erachter gekomen dat ervoor zorgen dat iemand anders een goed gevoel krijgt, mij weer een goed gevoel geeft. Dus met een glimlach in het zwembad komen, iemand zomaar een compliment geven of gewoon met een positieve uitstraling bij anderen zijn, geeft mensen om me heen een goed gevoel en mij dus ook.

Deze dingen zijn natuurlijk allemaal te herleiden naar je eigen leven. Wat is er bij jou voor nodig om elke dag een goed gevoel te hebben? Zorg jij er wel eens voor dat mensen om je heen een goed gevoel krijgen? Hoe voel jij je daarbij? Waarschijnlijk vind jij het ook fijn als anderen zich goed voelen. Denk vanaf nu dus niet alleen aan jezelf, maar wees ook positief voor anderen, want dat voelt goed!

Bekijk ook het bijpassende filmpje!

Zoek dichtstbijzijnde locatie

Vul een plaats of postcode in om de dichtstbijzijnde locatie te vinden.