Pieken op het juiste moment (of niet)

Deel twee van het seizoen en nog twee belangrijke wedstrijden voor de boeg. 4 en 5 februari het NK Allround/Afstanden voor junioren in Thialf. Ik beschouw dit als de belangrijkste wedstrijd van het seizoen. Nog nooit heb ik een NK voor junioren in Thialf mogen rijden en ik ben erop gebrand het beste uit mezelf te halen. Helaas verloopt het NK niet zoals ik had gehoopt. Op de 500 en 1000 meter win ik nog zilver en brons maar op de 1500 meter en 3 kilometer kom ik niet verder dan plaats 9 en 12. In het allround klassement eindig ik op de 7e plaats. Dit is voor mij enorm balen. Ik heb er alles aan gedaan om in topvorm aan de start te staan, dat het dan niet lukt is frustrerend. Om ervoor te zorgen dat ik bij de Vikingrace wel weer het beste van mezelf kan laten zien heb ik ervoor gekozen om een paar weken iets minder intensief met mijn sport bezig te zijn. Ik heb de focus een klein beetje verlegd naar school, ook om me voor te bereiden op de decentrale selectietoets voor geneeskunde in Groningen. Halverwege april krijg ik daarvan de uitslag en dan hoop ik bij de eerste 400 studenten te eindigen, zodat ik toegelaten wordt voor de studie, mits ik dit jaar mijn vwo-diploma haal.

4 en 5 maart doe ik voor de laatste keer mee aan de Vikingrace. Vier keer eerder deed ik mee aan dit officieuze EK voor jeugd. Een bijzondere wedstrijd, omdat er zoveel verschillende nationaliteiten aan de start staan en omdat er dan schaatsers uit het buitenland bij ons thuis logeren.

De eerste dag rij ik op de 500 meter voor het eerst in twee jaar een persoonlijk record en ook op de 1500 verbeter ik mijn beste tijd ooit. Op beide afstanden word ik tweede en ik het klassement ga ik na twee afstanden aan de leiding. Op de tweede dag win ik de 1000 meter in een persoonlijk- en Vikingrecord van 1.18,44. Ruim anderhalve seconde haal ik van mijn oude toptijd af! Hoewel ik ook op de 3 kilometer een persoonlijk record rijd, verlies ik op deze afsluitende afstand weer veel tijd op mijn concurrentes. Met dank aan mijn goede 1000 meter was mijn voorsprong groot genoeg en bleef ik iedereen voor in het klassement. Heel erg blij dat ik de Vikingrace heb gewonnen, maar ook ben ik erg blij met mijn persoonlijke records! Het seizoen had voor mij niet beter kunnen eindigen en omdat het zo goed ging dit weekend vind ik het eigenlijk wel jammer dat dit alweer de laatste wedstrijd van het seizoen was!

De aankomende weken zijn voor mij een rustperiode. Ik heb geen gezamenlijke trainingen, maar ik blijf wel fit door ongeveer 3 keer per week te fietsen of hard te lopen. Na die paar weken beginnen de andere trainingen, zoals kracht- en skeelertrainingen ook weer. Volgend seizoen ben ik A-junior en dan zou ik me kunnen plaatsen voor de Worldcups en het WK voor junioren. Mooie doelen om deze zomer keihard voor te trainen!

Zoek dichtstbijzijnde locatie

Vul een plaats of postcode in om de dichtstbijzijnde locatie te vinden.