Sportgala Drenthe

Het Sportgala Drenthe, waar ik in mijn vorige blog al melding van maakte, vond afgelopen maart plaats in het Atlas Theater in Emmen. Namens de gemeente Meppel was ik genomineerd in de categorie Sporttalent 2016. Het was een goed en mooi verzorgde show, maar helaas geen prijzen voor mij. Het was een leuke ervaring om allemaal sporters uit verschillende disciplines bij elkaar te zien en met elkaar te praten over hoe we ieder op onze eigen manier de sport en alles wat daar bij komt kijken beleven. Hierbij wil ik de mensen die hun stem bij deze verkiezing op mij hebben uitgebracht hartelijk danken.

Nationale Overdekte Jeugd Kampioenschappen (NOJK):
Na een lange voorbereiding was het in maart tijd voor het NOJK in Den Haag. In de meeste toernooien hebben de beste vier of acht spelers een soort van bescherming/voordeeltje dat ze de eerste speelronde niet hoeven te tennissen (in schema zichtbaar als ‘bye’). Bij de Nederlandse Kampioenschappen is daar echter geen sprake van. Iedereen speelt dus vanaf de eerste ronde zijn partij. Helaas voor mij was de eerste wedstrijd ook meteen de laatste. Mijn spel was matig, ik kwam niet in mijn ritme en dat zorgde ervoor dat ik verloor met 7-6(4) 4-6 4-6. Ik heb kansen gehad, maar deze niet kunnen pakken. Dit zorgde bij mij voor frustratie tijdens en na de wedstrijd. Daarom heb ik na dit toernooi, in overleg met mijn trainers, een tijdje rustig aan gedaan met tennis om daarna een frisse doorstart te maken. Dit was nodig want de competitie en nieuwe jeugdtoernooien zouden snel volgen.

Competitie KNLTB Landelijk Voorjaar 2017:
Begin april was het eindelijk weer tijd voor de competitie, één van mijn favoriete onderdelen van tennis. Tennis wordt als een individuele sport wordt gezien, in feite is dat ook zo. De competitie is voor mij een leuk onderdeel, omdat je naast het spelen van je eigen wedstrijden ook mag coachen bij je teamgenoten. Alleen je eigen wedstrijden winnen is niet genoeg in de competitie. Je moet het samen doen, ook je teamgenoten moeten hun wedstrijden winnen zodat je als team een prestatie neerzet. Als je dat samen goed genoeg doet, kun je kampioen worden. Dat lukte dit jaar uitstekend met 'mijn' team. We werden met ruime cijfers kampioen door met elf punten boven de nummer twee te eindigen. Ik speelde in de ‘KNLTB Landelijk Voorjaar 2017 Gemengd senioren in de 3e klasse zondag’, in een team met twee heren en drie dames. Elke zondag moesten acht wedstrijden gespeeld worden en dus waren er ook acht punten te verdienen. Er worden twee heren singles gespeeld, twee dames singles, één herendubbel en één damesdubbel en ten slotte twee mixpartijen (één dame en één heer). De einduitslagen van een competitiedag kunnen zijn: 8-0, 6-2, 5-3 etc. De competitie is verdeeld over zeven zondagen. Zelf heb ik elke zondag drie wedstrijden (single, dubbel en mix) gespeeld. Van de door mij gespeelde 21 wedstrijden heb ik er 19 gewonnen. Door dit kampioenschap in de derde klasse gaan we met het eerste team van MLTC Meppel promoveren naar de ‘tweede klasse zondag gemengd’.

LTC Spijkenisse JRT****:
Dit was mijn laatste reguliere JeugdRanglijstToernooi, alleen het NJK volgt nog deze zomer. Dit toernooi bestond zowel uit een singletoernooi als een dubbel toernooi. De dubbel speelde ik met mijn vaste dubbelpartner Luuk van Eeuwen.
In de single had ik de eerste ronde een bye en hoefde dus niet te spelen. De tweede ronde moest ik in de tweede set aan de bak. Na de eerste set makkelijk met 6-2 te hebben begonnen maakte mijn tegenstander in de tweede set weinig tot geen fouten en moest ik het spel maken, dit resulteerde in meer fouten van mijn kant. Gelukkig kon ik het in de tweede set afmaken met 7-5.
In de kwartfinale mocht ik het tegen de als eerst geplaatste opnemen. Ik speelde een goede wedstrijd met veel kansen op setwinst. Deze benutte ik echter niet door zwakke servicegames van mijn kant. Het was geen schande om deze wedstrijd te verliezen maar had hem graag willen winnen.
De dubbel was een ander verhaal. Hierin waren Luuk van Eeuwen en ik als eerste geplaatst en hadden we een bye in de eerste ronde. De kwartfinale was een relatief gemakkelijke partij en we wonnen deze met duidelijke cijfers: 6-2 6-2.
De halve finale was op papier een moeilijkere partij maar ook deze pakten we met duidelijke cijfers: 6-2 6-3.
In de finale speelden we de beste set tot dat moment en pakten die met 6-1. Alles liep goed, van de service tot de volleys. De tweede set was spannender maar ook die wisten we met goed dubbelspel naar ons toe te trekken. Dit betekende onze eerste gezamenlijke toernooizege in een JRT****!

Intersport Dr. Van Leeuwentoernooi open en NRT****:
Dit voorjaar zijn aansluitend op de tenniscompetitie de Nationale Ranglijst Toernooien (NRT)buiten op gravel weer van start gegaan. In Emmen vond traditiegetrouw aan het begin van het buitenseizoen een zeer sterk bezet NRT**** plaats. Om deel te kunnen nemen, moest ik eerst kwalificatie spelen. Ik moest tegen een geplaatste speler. Ik speelde zeer goed en maakte weinig fouten. De eerste set won ik dan ook met 7-5. De tweede set kwam ik met 5-2 ruim voor te staan, maar kon de wedstrijd niet afmaken en verloor de set met 5-7. Het kwam dus aan op een derde set waarin ik mezelf weer had herpakt en deze won ik dan ook met 6-3.

Op naar de tweede wedstrijd (kwartfinale), hierin speelde ik opnieuw tegen een geplaatste speler. In deze wedstrijd kwam ik niet goed uit met mijn slagen en maakte teveel onnodige fouten. Dan wordt het heel moeilijk om toch nog te winnen en dus moest ik mijn meerdere erkennen in de tegenstander.

In het open toernooi daarentegen kwam ik beter uit de verf. In de heren enkel 3 (HE3) kwam ik door goed spel en in twee drie setters in de finale. Hierin moest ik tegen een goede vriend van mij waarmee ik in de zomervakantie toernooien ga dubbelen. Hij speelde het hele toernooi al zeer goed en begon ook tegen mij met een vliegende start. Ik had daar weinig tot niks tegen in te brengen en verloor de eerste set met 2-6. In de tweede set kwamen er meer kansen maar deze kon ik niet pakken door het dwingende spel van de tegenstander. Naast de HE3 speelde ik ook nog HE2. Hierin moest ik tegen een bekende, namelijk de huidige nummer één van Nederland bij de jongens onder de 16 jaar en tevens winnaar van het NOJK. Ik werd van het kastje naar de muur gestuurd en had niks in te brengen en verloor deze wedstrijd met ruime cijfers.

The Phone House Open (Dedemsvaart):
In deze periode waren er nergens JeugdRanglijstToernooien dus besloten mijn broer en ik om te dubbelen in de HD3. We zaten beide in een goede flow, omdat we in de landelijke voorjaarscompetitie alle dubbelwedstrijden met elkaar hadden gespeeld en geen wedstrijd hadden verloren. Deze reeks prolongeerden wij in de eerste twee wedstrijden van het toernooi. De HD3 had weinig inschrijvingen daarom had de wedstrijdleiding besloten om niet in een afvalschema maar in twee poules te spelen en daarna een kruisfinale van de winnaars van beide poules. Mijn broer en ik werden winnaar in onze eigen poule door twee wedstrijden te winnen. De finale werd gespeeld op een subtropische dag. Helaas kwamen we in de derde set net tekort en verloren deze finale met 4-6 7-5 4-6.

Meppel Open en NRT**:
NRT**:
Omdat mijn positie op de Nationale Ranglijst nog niet hoog genoeg is om rechtstreeks toegelaten te worden, heb ik voor dit toernooi van de wedstrijdleiding een ‘wildcard’ gekregen. Dit betekent dat je zonder het spelen van de kwalificatie wordt toegelaten tot het hoofdtoernooi.
In het hoofdtoernooi speelde ik zowel de dubbel als de enkel. In de enkel moest ik tegen een oude bekende. Dezelfde tegenstander als waar ik in Emmen de kwartfinale van de kwalificatie had verloren. Deze wedstrijd was eigenlijk een herhaling van die laatste wedstrijd tegen hem. Ik kwam weer niet uit met mijn spel en verloor in twee sets.
In de dubbel waren mijn broer en ik wat sterker en wonnen de tweede ronde. De kwartfinale verloren we helaas, er had meer in gezeten.

Open:
In de HE3 speelde ik meteen de halve finale. Ondanks goed spel kon ik de wedstrijd helaas niet naar mij toe trekken.
De dubbels was een ander verhaal. Hier was weer gekozen voor een poule maar dit keer zonder kruisfinales. Nu speelde ik opnieuw met mijn broer en gingen we voor de titel van de HD3. De eerste poulewedstrijd wonnen we met 6-4 6-4. Een degelijke wedstrijd waarin onze servicegames oppermachtig waren. De tweede poulewedstrijd was onze beste wedstrijd van het toernooi. We begonnen uitstekend en gaven geen game weg. De tweede set werd iets spannender maar ook nu maakten we maar één break en hadden we de wedstrijd met 6-0 6-4.

Yourhosting Peperbus Open (Zwolle):
Ik had de mogelijkheid om in Emmen een NRT** te spelen, maar had het erg druk met school (VWO 4) en de toetsweek die aanstaande was. Daarom was het verstandiger om in Zwolle een zogenoemd ‘open toernooi’ te spelen.
NRT toernooien worden overdag gespeeld, voor het spelen van een NRT moet dan ook altijd vrij van school gevraagd worden en daardoor mis je derhalve, zeker zo kort voor een toetsweek, belangrijke lesstof. Deelname in een toetsweek is dan al helemaal geen optie. Door het deelnemen aan een open toertooi speelde ik in dit geval mijn wedstrijden in de vooravond, zodat ik niets van school zou missen maar toch ook wel wedstrijdritme blijf opdoen.
Hier was ook weer voor een poule-indeling gekozen. De eerste wedstrijd speelde ik degelijk en haalde de wedstrijd binnen met solide spel. De tweede wedstrijd was een uitstekend voorbeeld van hoe ik moet spelen. Alle ballen sloeg ik met druk en diep in het achter veld. Het was één van de beste wedstrijden in een lange tijd voor mij. De 'finale' in de poule kon ik helaas niet naar me toe trekken. Mijn tegenstander serveerde goed en gaf me geen kans om meer te breken en ging daarnaast ook sterk retourneren waardoor ik afwisselend te geforceerd of juist te passief ging spelen. De finale verloor ik met 3-6 5-7.

Momenteel ben ik bezig met de laatste loodjes van dit schooljaar. Hoewel ik het schoolrapport nog niet heb, ben ik er wel al zeker van dat ik volgend schooljaar naar 5 VWO ga.
Als voorbereiding op de Nederlandse Jeugdkampioenschappen die in week 32 in Hilversum gaan plaatsvinden, heb ik sinds kort mijn trainingsarbeid uitgebreid met extra trainingen in een kleine sterke groep met de goede tegenstand en aanvullende privétraining.
Daarnaast zal ik direct voorafgaand aan het NJK aan twee toernooien gaan deelnemen en zal daarbij zowel in de ‘NRT’ als in het ‘Open’ deel gaan deelnemen.

Ik hoop dat deze extra voorbereiding zijn vruchten zal afwerpen. Daarover meer in mijn volgende blog.

Sportieve tennisgroet,
Robin Grit


Tijdens de voorjaarscompetitie is door Leo de Harder een mooie serie actiefoto’s gemaakt van het competitieteam die terug zijn te vinden op facebook:
https://www.facebook.com/pg/harderfotografie/photos/?tab=album&album_id=729415927230487
https://www.facebook.com/pg/harderfotografie/photos/?tab=album&album_id=721833604655386


Recente links naar krantenartikelen:
https://www.meppelercourant.nl/sport/actueel/498959/mltc-is-tevreden-over-zowel-nrt-als-meppel-open.html
https://www.meppelercourant.nl/sport/actueel/498229/hoofdtoernooi-nrt-barst-woensdag-los.html
https://www.meppelercourant.nl/sport/actueel/495384/mltc-pakt-kampioenschap-door-zege-op-concurrent.html
https://www.meppelercourant.nl/sport/actueel/494458/titel-is-nabij-voor-mltc-nederlaag-suthwalda-na-nachtwerk.html
https://www.meppelercourant.nl/sport/actueel/492493/mltc-1-ligt-op-kampioenskoers.html
https://www.meppelercourant.nl/sport/actueel/492180/robin-grit-en-luuk-van-eeuwen-winnen-jrt-dubbelspel-tennistoernooi.html
https://www.meppelercourant.nl/sport/actueel/490845/tennissers-mltc-1-en-suthwalda-halen-flink-uit.html
https://www.meppelercourant.nl/sport/actueel/489643/dubbel-gevoel-bij-suthwalda-mltc-1-slaat-meteen-toe.html
https://www.meppelercourant.nl/sport/actueel/489144/zowel-suthwalda-als-mltc-1-op-jacht-naar-kampioenschap.html

Zoek dichtstbijzijnde locatie

Vul een plaats of postcode in om de dichtstbijzijnde locatie te vinden.