Start van het seizoen: het Winter Jeugd Circuit

Daar waar voor de tenniswereldtop het seizoen er net op zit, is voor het jeugdtalent in Nederland het nieuwe tennisseizoen zojuist weer volop begonnen.

Traditiegetrouw wordt het seizoen in Nederland gestart met het zogenoemde Winter Jeugd Circuit (WJC) in de categorieën 12, 14 en 16 jaar. Door middel van dit jeugdtoernooi, dat uit meerdere onderdelen bestaat, komen de eerste jeugdranglijsten van het nieuwe seizoen tot stand. Het circuit bestaat uit een B-circuit, dat wordt voorafgegaan door een kwalificatietoernooi, en een A-circuit en wordt uiteindelijk afgesloten met een Masters-toernooi.

In het A-circuit worden acht spelers, die het afgelopen seizoen het hoogst zijn geëindigd op de ranglijst, rechtstreeks toegelaten. Dit wordt, aangevuld met acht spelers die het best hebben gepresteerd in het B-circuit. Dit B-circuit bestaat, voor de 16-jarigen, uit twee toernooien met elk 24 spelers, die op twee verschillende tennisparken worden gespeeld. De toelating in het B-circuit vindt ook plaats op basis van de ranglijstpositie van het voorgaande seizoen. Daarnaast wordt er in de herfstvakantie op twee locaties een kwalificatie toernooi gespeeld waarvan de beste vier worden toegelaten tot het B-circuit. Zowel het B- als het A-circuit wordt tweemaal gespeeld.

De acht spelers die na zowel het 1e als het 2e A-circuit het best hebben gepresteerd mogen het tegen elkaar gaan opnemen in de WJC Masters.

Afgelopen seizoen ben ik op de zestiende plaats geëindigd in de jeugdranglijst voor zestienjarigen. Deze ranglijst bestond afgelopen seizoen uit jongens geboren in 2000 en 2001.

In het nieuwe seizoen hebben de jongens geboren in 2000 deze ranglijst verlaten en wordt deze ranglijst aangevuld met jongens geboren in 2002. Op basis van mijn geboortejaar, 2001, ben ik afgelopen seizoen als vijfde geëindigd. Op basis van deze prestatie ben ik dit jaar rechtstreeks geplaatst in het 1e A-circuit dat onlangs in Hilversum heeft plaatsgevonden.

In het eerste A-circuit was ik als vierde geplaatst. Dit betekende dat ik in de bovenste helft van het schema zat. Het eerste rondje was meteen een pittige wedstrijd. Het begin was niet sterk en kwam ik al heel snel 3-6 1-4 achter. Gelukkig beet ik mij goed vast in de wedstrijd en kwam terug naar 5-5. Daarna bleef het een spannende wedstrijd tot aan het eind, maar het viel net mijn kant op en won met 3-6 7-6(5) 7-5. Na wat tijd te hebben gehad om even wat te eten, drinken en mijzelf voor te bereiden op de volgende wedstrijd mocht ik weer van start. Dit keer zat ik er vanaf het begin af aan bovenop en won de eerste set met 6-4. In de tweede set kreeg mijn tegenstander ‘vleugels’ en speelde een zeer goede set, 2-6. De derde set bleef ik mijn eigen aanvallende spel doorspelen en dat loonde, 6-2. Dit betekende dat ik in de halve finale zat van het eerste A-circuit. Na deze twee fysiek zware driesetters begon ik wat pijntjes aan mijn rug te voelen, eenmaal thuisgekomen werd deze pijn alleen maar erger. De volgende ochtend liet ik mij dan ook behandelen door de fysiotherapeut van de tennisbond die op het toernooi aanwezig was. Een rugspier bleek opgezwollen en keihard te zijn. Na een korte behandeling zakte de pijn een beetje weg. Tijd voor een volledige behandeling was er niet, omdat ik al omgeroepen werd om de wedstrijd te spelen. De eerste vijf games van deze wedstrijd kwam ik goed mee op het niveau, maar daarna zwakte ik af en mijn tegenstander ging alleen maar beter spelen. Helaas verloor ik deze halve finalewedstrijd met 2-6 1-6 van de uiteindelijke winnaar en eerst geplaatste speler van het toernooi.

Het speciale aan het WJC is dat er ook om de derde en vierde plaats wordt gespeeld, in de normale toernooien gebeurt dat al enkele jaren niet meer. In beide sets van deze wedstrijd kwam ik met een break voor maar kon deze niet vasthouden. Dit kwam doordat ik niet meer goed kon serveren vanwege mijn pijnlijke rug. Hierdoor maakte ik onnodig veel fouten, die ik anders niet maak. Dit deed mij de das om en verloor de wedstrijd met 3-6 4-6.

Het eerste A-circuit is nog maar net achter de rug en het tweede A-circuit staat al weer voor de deur. Hierover meer in mijn komende blog.

Met sportieve groet,
Robin Grit


Achtergrondartikelen uit de Meppeler Courant en van Tennisschool Breakpoint:

https://www.meppelercourant.nl/sport/actueel/470435/tennisser-robin-grit-op-vierde-plaats-in-ranglijst-na-successen.html

https://www.breakpoint.nu/ongecategoriseerd/tennisser-robin-grit-op-vierde-plaats-ranglijst-successen/

Foto is gemaakt door: Frens Jansen.

Zoek dichtstbijzijnde locatie

Vul een plaats of postcode in om de dichtstbijzijnde locatie te vinden.