mr. Olaf ten Hoopen

Belastingadviseur

Belastingadviseur
  • 10 september 18

Dividend voor het MKB

Iedereen is druk met de dividendbelasting in Den Haag. Een belasting die voor buitenlanders vaak een pure dubbele heffing is terwijl de Nederlanders de heffing mogen verrekenen met hun inkomstenbelasting. In Den Haag speelt vooral het onjuiste motief van de afschaffing maar niet het onjuiste en onrechtvaardige motief van de heffing zelf. Een gemiste kans, veroorzaakt door politiek opportunisme om internationaal concurrerend te zijn.

De internationale race naar de bodem van belastingtarieven is een strijd om de gunsten van hoofdkantoren en grootbedrijf. De vennootschapsbelasting gaat de komende drie jaar ook nog verlaagd worden naar uiteindelijk 16% over de eerste 200.000 euro winst en 21% over het meerdere. Allemaal om internationaal als goedkoop vestigingsland te worden gepercipieerd.

Ondertussen is een ‘’ongewenst effect’’ dat de Nederlandse ondernemers nu ook goedkoper uit zijn. Maar dat is niet de bedoeling en wordt dus gerepareerd. Een mkb-ondernemer met een B.V. betaalt in 2021 nog maar16% over de winst van zijn B.V. (tot 200.000 euro winst). Als hij de resterende 84% aan zichzelf gaat uitkeren als dividend moet hij onder de huidige regels 25% inkomstenbelasting betalen. Na de voorgenomen verlaging van de vennootschapsbelasting zou hij dan een belastingdruk van 37% overhouden.

Dat vindt de politiek geen goed idee. Daarom zal de inkomstenbelasting op winstuitkeringen aan het Nederlandse MKB gaan stijgen naar 28,5% zodat de effectieve heffing weer uitkomt op rond 40%. Deze maatregel is nog gênanter dan de afschaffing van de dividendbelasting omdat er geen overgangsregeling is voorzien. Dus over alle opgebouwde winstreserves in het MBK zal bij uitkering vanaf 2021 ineens 3,5% meer belasting worden geheven. Een verhoging van belastingdruk over opgespaarde winst. Hier wordt het Nederlandse MKB extra belast om het kadootje voor het internationale grootbedrijf te financieren. America first, Netherlands second; Voor ondernemend Nederland is dat nu waarheid geworden.

Zoek dichtstbijzijnde locatie

Vul een plaats of postcode in om de dichtstbijzijnde locatie te vinden.