• 17 september 18

Forward Failing in de praktijk

Heb jij wel eens gehoord van forward failing? De meest bekende en succesvolste ondernemers ter wereld hebben tegenslag meegemaakt. Ze kwamen onverwachte hindernissen en obstakels tegen op hun pad, maar zijn daar op een positieve manier mee omgegaan. Ze kwamen daardoor sterker uit de strijd. Dat is de kern van forward failing. De truc is dan ook om te erkennen dat het spannend is en het toch te doen! Het is in het leven niet de vraag of je problemen zal tegenkomen, maar hoe je ermee omgaat.

Falen in eigen geluk
Sander Ooievaar kan hierover mee praten. Hij is businesscoach bij mth accountants en adviseurs. Hij had een klant die aan hem vertelde dat hij zijn onderneming wilde gaan verkopen. Sander: “Ik ben gaan doorvragen waarom hij zijn onderneming wilde verkopen. Hij was altijd vol voor zijn eigen bedrijf gegaan, dus deze plotselinge wending verbaasde me. Zijn idee was dat hij een stukje grond wilde kopen, een pand hierop plaatsen en dit verhuren.”
Sander merkte dat zijn klant min of meer tegen zijn eigen geluk aan liep. Juist omdat het allemaal zo goed ging met zijn bedrijf, was uitbreiding noodzakelijk. Hij kreeg dus meer personeel en omdat de onderneming een platte organisatiestructuur had, kreeg hij het daar steeds drukker mee. Hij was niet meer bezig met zijn ‘corebusiness’; het verkopen van etiketteringsmachines.

Sander vervolgt: “Ik vroeg mijn klant waarom hij geen bedrijfsleider in dienst nam. Deze zou hem al dat werk uit handen kunnen nemen en hij zou zich dan weer op de handel kunnen gaan richten. Ik merkte dat hij dat lastig vond. Ik probeerde hem te overtuigen want ik merkte dat hij min of meer faalde in zijn eigen geluk. Hij was niet meer blij met wat hij deed.” De gesprekken met zijn klant hadden effect. Het gevolg was dat de ondernemer serieus ging nadenken of hij een bedrijfsleider wilde aantrekken. “Hij zit nu in de fase dat hij een keuze moet gaan maken. Maar het belangrijkste is dat hij deze keuze nu weloverwogen zal maken, wat de uitslag ook zal zijn.”

Continue van koers wisselen
Nog een treffend voorbeeld van forward failing kwam Sander tegen bij een andere klant van hem; een uitgeverij. Sander vertelt: “Je zou kunnen stellen dat deze uitgeverij eigenlijk voortdurend faalde. De uitgeverij draaide verlies en de ondernemer veranderde continue van koers. Dit werkte niet. Hij probeerde van alles, maar hij liep tegen administratieve problemen aan waarbij de kosten hoog opliepen. Voor een kersteditie had hij bijvoorbeeld het idee om een flap om de tijdschriften te laten maken. Maar dat kostte veel geld. De tijdschriften hadden een oplage van 100.000 exemplaren en werden vertaald in vier talen. De speciale uitgave kostte maar liefst 50.000 euro. Tegelijkertijd benutte de uitgever de kracht van digitale media niet. Een facebookactie levert al gauw veel meer op, maar daar had hij onvoldoende kennis van. “

Sander zag de uitgeverij dus worstelen met te hoge kosten voor de productie enerzijds en te weinig inkomsten anderzijds. “Ik ben met de klant in gesprek gegaan en heb hem een voorstel gedaan om een accountant te leveren maar dan wel voor de duur van een jaar. Deze accountant zou hem een jaar lang begeleiden. Ook heb ik hem geadviseerd een communicatiedeskundige in te schakelen. Hij had iemand nodig die kennis had van de inzet van social media. Hij heeft mijn advies ter harte genomen en heeft een pr-medewerker in de arm genomen. Momenteel gaat het weer heel goed met zijn bedrijf”, aldus Sander.

Afscheid van een nieuw avontuur
Ook Sandra van Ginkel heeft ervaring met forward failing in de praktijk. Sandra is cliëntmanager bij mth. “Ik had een klant, een ondernemer die al heel wat jaren een productiebedrijf in plastics had. Hij werkte op maat en maakte bijvoorbeeld onderdelen van apparaten, laadpalen, maar ook oordopjes. Je kon het zo gek niet bedenken of hij maakte het op maat. Daarin was hij succesvol. Op een gegeven moment wilde hij echter iets heel anders erbij gaan doen. Hij kwam in contact met een andere ondernemer en ze gingen aan de slag om iets op te zetten op het gebied van klimaatbeheersing,” vertelt Sandra.

Haar klant vond deze nieuwe tak van sport interessant, het was een nieuwe uitdaging. “Hij is een intelligente man en wilde zijn nieuwe product zelf gaan ontwerpen. De gedachte was om eerst te starten met klimaatbeheersing in scholen en vervolgens in bedrijven. Maar het kwam niet van de grond, ze konden het gewoonweg niet verkopen,” vervolgt Sandra. Ze voelde met haar klant mee en vond het belangrijk om hem te helpen. Sandra besloot om er met haar klant over te spreken: “Dat was best lastig. Mijn klant had er inmiddels heel veel tijd en geld in gestoken, maar het was crisistijd en dat werkte natuurlijk ook niet mee. Ze hadden ook al patent aangevraagd. Het was toch een beetje zijn kindje. Maar als iets niet werkt moet je ermee stoppen. Ik heb hem geadviseerd om zich weer op zijn eigen bedrijf te gaan richten. “Sandra vertelt hoe het voor haar klant eerst wel moeilijk was om afscheid te nemen van zijn nieuwe onderneming en hoe hij nog enkele zware jaren heeft gehad daarna.: “Gelukkig leerde hij van zijn avontuur en ging hij weer doen waar hij goed in was; producten op maat leveren. Nu gaat het weer goed met zijn bedrijf.”

Zoek dichtstbijzijnde locatie

Vul een plaats of postcode in om de dichtstbijzijnde locatie te vinden.