mr. Olaf ten Hoopen

Belastingadviseur

Belastingadviseur
  • 02 oktober 18

Oh oh Den Haag

Onze wetgever in Den Haag is de kluts kwijt. Volkomen ondergesneeuwd door partij-politiek wordt ons belastingstelsel een gedrocht. Gisteren met een aantal ondernemers de plannen doorgesproken. De afdronk is niet positief. Een aantal geluiden:

Ten eerste de voorgenomen afschaf van dividendbelasting. Vanuit de fiscale literatuur is recentelijk serieuze aandacht aan dit onderwerp besteed. Die aandacht was ronduit instemmend. Fiscaal technisch is in de huidige internationale context de dividendbelasting verworden tot een dubbele heffing voor buitenlanders op winsten die ook grotendeels in het buitenland worden behaald. De onderbouwing van de afschaffing is slecht terwijl die goed zou kunnen zijn. De onderbouwing van de handhavers is nog slechter en kan eigenlijk ook niet goed zijn: ‘’het levert geld op’’. Een betere onderbouwing is in Den Haag nog niet vernomen. Onze politiek is matig in staat tot een echte inhoudelijke discussie. Mijn voorspelling is dan ook dat in de Eerste Kamer de afschaffing wordt tegengehouden. De coalitie heeft 38 van de 75 stemmen. Een treinstoring of griepje is al genoeg voor een mislukte afschaffing wegens te weinig senatoren bij een stemming. Rutte, zo is mijn inschatting, komt dan erg goed weg. Naar het grootbedrijf heeft hij zijn best gedaan voor het vestigingsklimaat en niemand kan het hem daarna nog verwijten.

Ten tweede de voorgenomen absurdisering van onze inkomstenbelasting. Aftrekposten zijn straks aftrekbaar tegen een lager tarief dan het tarief dat geldt voor de inkomsten. Voor zzp-ers, eigen woningbezitters, ondernemers is dat stevig inleveren. Daarnaast heeft ons stelsel dan nog een heffingskorting (een korting van de te betalen belasting) waarvan de hoogte afhankelijk is van het inkomen. Dat zijn in feite 3 belastingboxen (althans drie systemen) in alleen al box 1.

Ten derde: onze ondernemers met een B.V. moeten bijna extra 2% gaan bijdragen over gereserveerde winsten en waarden die zij in de loop der jaren hebben opgebouwd door een verhoging van het ab-tarief zonder overgangsmaatregel.

Ten vierde: grote concerns komen weg met boetes zonder duidelijke rechtsgang terwijl het MKB ofwel niet wordt gecontroleerd ofwel volledig binnenste buiten wordt gekeerd door de belastingdienst. Uitermate ernstig voor onze belastingmoraal. Als alle ondernemers het niet eerlijk vinden dan is er een serieus probleem. Het malieveld zal niet vollopen met ondernemers, maar dat was anders geweest als ze niet zo druk waren met het leveren van hun bijdrage aan de Nederlandse economie, onze welvaart en ons welzijn.

Zoek dichtstbijzijnde locatie

Vul een plaats of postcode in om de dichtstbijzijnde locatie te vinden.