• 08 november 18

Siebren Zijlstra was gastspreker op de Werkgeversdag die door mth werd georganiseerd op 1 november in het “Van der Valk hotel’ in Zwolle. Siebren was voorheen jarenlang als hoofd Strategie, M&A en Business Development bij TenneT de drijvende kracht achter de groei en ontwikkeling van TenneT. Ervaring deed Siebren eveneens op als Corporate Finance adviseur bij PricewaterhouseCoopers en investeerder bij Babcock & Brown. Siebren is nu CFO bij ‘Groenleven’, één van de snelst groeiende bedrijven in Nederland.

Subsidieloos
Siebren: “Ik heb altijd al geloofd in zonne-energie. Bij Groenleven bouwen we daar concreet aan. Binnen vijf jaar zouden we een zonnepark subsidieloos moeten kunnen realiseren. Daarbij kun je ook denken aan alle daken bij industriegebieden en de daken bij boerenbedrijven. Het is heel breed; zon met een dubbelfunctie heeft gigantisch potentieel. Denk hierbij ook aan vuilstortplekken, geluidswallen, zandputten; overal kun je energie uit halen bijvoorbeeld door er zonnepanelen op te leggen, rekening houdend met de omgeving.”

Schone wereld
Siebren legt uit dat Groenleven ook een ideële doelstelling heeft: “Uiteindelijk willen we naar een wereld waarin geen gebruik meer wordt gemaakt van fossiele brandstof. Een schone wereld waarin we alleen nog gebruik maken van groene energie. Echter, de ‘missing link’ is nu nog de opslag”, aldus de ondernemer. “We moeten heel efficiënt gaan bouwen en ervoor zorgen dat alles straks aansluit op het net. Het net moet daarom uitgebreid worden. Wellicht moeten we ook tijdelijk met baterijen gaan werken in samenspraak met de netbeheerders.

“Onze grootste uitdaging is binnen een bepaald tijdsbestek genoeg goede mensen te vinden om alle projecten te bouwen. We breiden momenteel enorm uit, met zo’n tien medewerkers per maand. Goed personeel is enorm van belang. De ontwikkelingen op het gebied van groene energie volgen elkaar momenteel snel op. De kostprijs bijvoorbeeld van windmolens op zee is zodanig gedaald dat nu al veel minder subsidie nodig is dan verwacht. We hadden niet gedacht dat dat met zo’n vaart zou gaan. De kostprijs van zonne-energie daalt ook voortdurend op weg naar subsidieloos”, aldus Siebren.

Woldjerspoor
Hij vervolgt: “Een mooi voorbeeld in dit kader is het zonnepark op de voormalige vuilstortplaats ‘Woldjerspoor in Groningen’. Hier hebben we een icoon van duurzaamheid gecreëerd. Deze locatie heeft een belangrijke functie gekregen in de overgang naar duurzame energie. Het zonnepark telt nu 43.000 zonnepanelen en is het grootste zonnepark op een voormalige vuilstort in Nederland. Zonnepark Woldjerspoor levert onder andere stroom aan een waterstofstation dat weer waterstof levert voor een afvalwagen, veegwagen en twee personenauto’s van de gemeente Groningen.

Volgend jaar zullen de Werkgeversdagen weer opnieuw door mth georganiseerd worden. Dit zal zijn op donderdag 31 oktober 2019.

Zoek dichtstbijzijnde locatie

Vul een plaats of postcode in om de dichtstbijzijnde locatie te vinden.