mr. Olaf ten Hoopen

Belastingadviseur

Belastingadviseur
  • 19 februari 18

Statistisch goud

Het is de donderdagochtend voor de Olympische 10 kilometer als ik deze column zit te schrijven. Waar jij en ik ons nog afvragen of Ted Jan Bloemen en Jorrit Bergsma het feestje van Sven Kramer gaan verpesten lijkt er één instantie te zijn die vooraf geen twijfel heeft over de uitkomst: De Belastingdienst.

De Belastingdienst heeft zich sinds enige tijd namelijk gespecialiseerd in statistiek en gebruikt deze nieuwe vaardigheid volop. Niet alleen voor het voorspellen van schaatswedstrijden maar met name ook bij het voeren van boekenonderzoeken. Nou hoor ik je denken: boekenonderzoeken? Doet de Belastingdienst daar dan nog aan? Het antwoord op die vraag kan sinds enige tijd volmondig met ja worden beantwoord. Met dank aan de statistiek is het namelijk een stuk eenvoudiger geworden om controles uit te voeren.

De Belastingdienst maakt tegenwoordig gebruik gemaakt van steekproeven op een statistische basis. Dit werkt zo: vooraf wordt willekeurig een beperkt aantal facturen geselecteerd en deze worden tijdens het boekenonderzoek op juistheid gecontroleerd. Als daarbij bijvoorbeeld blijkt dat een aan jou in privé gerichte factuur per ongeluk is betaald ‘op de zaak’, dan leidt dat uiteraard tot een correctie. De Belastingdienst beperkt de omvang van die correctie echter niet tot die ene factuur maar bepaalt deze op basis van statistieken. Op die wijze kan één onjuist verwerkte factuur dan ook leiden tot een aanzienlijke fiscale correctie. Het is vervolgens aan jou als belastingplichtige om aan te tonen dat het bij die ene fout is gebleven en de correctie dus te hoog is vastgesteld. En dat is best lastig. Zeker als je administratie enige omvang heeft.

Wat mij betreft is het een goede zaak dat de Belastingdienst meer controleert. Bij de wijze waarop dat thans gebeurt kunnen echter best vraagtekens wordt geplaatst. Niet alles valt immers te vatten in statistieken. Anders zouden we Sven Kramer net zo goed direct die gouden plak kunnen geven.

Zoek dichtstbijzijnde locatie

Vul een plaats of postcode in om de dichtstbijzijnde locatie te vinden.